Bestämmelserna när det gäller mått på burar i kabinen och maxvikt per individ inklusive bur i lastutrymmet på flygplanen varierar. De vanligaste måtten för en kabinbur är 40x35x20 cm men måtten varierar. Kontrollera alltid måtten när du bokar så att du inte blir nekad ombordstigning. Ägaren tillhandahåller själv läckagesäker bur oavsett om man har med sig hunden i kabinen eller låter den åka i lastutrymmet. Man ska också se till att buren är utrustad med absorberade material samt att hunden har tillgång till mat och vatten under resan. Hund måste alltid bokas. För aktuella regler bör man kontakta respektive flygbolag och fråga vad som gäller innan man bokar. Priset per hund brukar ligga från några hundralappar. Passagerare som reser med hund är skyldiga att kontrollera vilka regler som gäller på ankomstorten beträffande vaccinationer och karantän.

Låt hunden vänja sig vid buren innan avresan så att den kan koppla av och känna sig trygg i den.
Det är viktigt att hunden kan stå, sitta, ligga och vända sig obehindrat i buren.
Rådgör alltid med veterinär angående eventuell medicinering innan avfärd.
Kontrollera alltid med flygbolaget vilka mått buren ska ha och om de har burar till försäljning eller uthyrning.
Meddela alltid att du tänker resa med djur. Vissa bolag har begränsningar för hur många djur man kan ta ombord. Man kan alltså inte vara säker på att man kan ta med sig hunden på planet.
Observera att vissa flygbolag inte tillåter vissa raser. Exempelvis kamphundsraser eller extremt kortnosiga raser. Detta för att personalen och passagerarna ska känna sig säkra och för att minimera risken för värmeslag hos hundar som har eller kan få svårt med andningen.
Tänk på att boka så att ni har gott om tid om ni behöver byta plan. Hunden kan inte förflytta sig lika snabbt som dig mellan gaterna.
Många länder har stränga regler för resande med hund. Var ute i god tid och planera inför resan. Kontakta destinationens ambassad eller konsulat för att få aktuella regler.
Se till att ha alla dokument rörande hundens hälsa iordning och lätt åtkomliga.