Att resa med hund i bil kräver viss eftertanke. Självklart vill vi att hunden ska åka säkert men det är lika viktigt att tänka på att föraren kan köra ostört. Det finns flera sätt att ordna för sin hund i bilen. Vanligast är någon form av bur eller grind. Dessa är välventilerade och försedda med lås så att bagageluckan kan lämnas öppen utan att hunden kan ta sig ut. De flesta burar är även utrymningsbara framåt vid händelse av krock. Ett annat sätt att åka säkert med hund i bilen är att införskaffa en speciell hundsele som går att ansluta till bilens säkerhetbälte. Något som väsentligt ökar komforten för hunden i bilen är AC. Se till att göra mesta möjliga för att din hund ska hålla sig sval under bilresan.

Checklista inför bilsemester med hund:
- Förstahjälpenkit anpassat för hund
- Fyllda vattenflaskor
- Vattenskål med spillskydd
- Hundfilt
- Ev. kylfilt för varma dagar
- Extra yllerfiltar vid många minusgrader
- Lås till bur eller gallergrind

Rasta hunden ordentligt innan avfärd. Gör många pauser med bensträckare. Bra för både dig och hunden. Se till att hunden alltid har vatten tillgängligt och var observant på minsta tecken på att hunden blir för varm eller inte verkar trivas i bilen.

Vad säger lagen?
Enligt lag skall hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme. Hunden ska tillåtas att stå och ligga i naturlig ställning under färden. En sjuk hund får bara transporteras till och från veterinär.