Med sommaren i antågande är det lätt att börja drömma om den perfekta hundsemestern - semestern som kommer få alla andra (och alla andras) semestrar att se ut som blott bleka minnen av ett tråkigt förflutet. Vi fantiserar om promenader längs med Saint Maximes sandtäckta stränder. Vi dagdrömmer om pinnkastning under Teatro Romanos väldiga valv. Vi längtar och tänker på de stora hundstränderna vid San Diegos kustremsa.

För att hundsemestern ska bli precis så bra som man har föreställt sig är det viktigt att förbereda sig med rätt hundtillbehör för resan. Precis som du måste anpassa din packning efter resmål är det, förstås, självklart att göra samma sak för din hund. Ska ni på semester till ett vintrigt Grönland är det viktigt med ett riktigt varmt hundtäcke - utspelar sig semestern i ett soligt Los Angeles så finns det nog bättre saker att packa med sig. Allt handlar om planering, förutseende och sunt förnuft. Här kan du läsa en checklista med de viktigaste hundtillbehören att ha med sig på semestern:

1. Hopfällbar mat- och vattenskål.
Oavsett om du åker med flyg eller tåg, fotvandrar eller åker bil, så är mat- och vattenskålarna lika viktiga. Du vet aldrig när din hund blir hungrig eller törstig och du kan inte räkna med att det alltid går att hälla ut maten på marken eller att din hund vill dricka från en flasköppning.

2. Första hjälpen-låda
Du vill inte riskera att, på stapplande spanska, försöka få tag på en veterinär när din hund har skurit sig i tassen på en Katalansk strand fem mil från närmsta stad. Med en första hjälpen-låda kan du lösa många av de minsta kriserna som kan uppstå.

3. Resebädd
Du vet hur trött man kan bli när någon försening har uppstått och man får reda på att en 11 timmar lång väntan ligger framför en? Skulle du då vilja lägga dig och vila på den kalla och hårda marken? Förmodligen inte - och det vill inte din hund heller. Med en hopfällbar resebädd har du en smidig och praktisk lösning för när du och din hund behöver ta oväntade respauser.

4. Hundtäcke/-väst
Beroende på var du åker kan ett hundtäcke vara det absolut viktigaste som du har att ta med dig. Ett värmetäcke för kallare områden och en kylväst för varmare. Hundar som är vana vid svenskt klimat kan lätt drabbas av värmeslag vid resor till varmare land, då kan en kylväst vara skillnaden mellan en förstörd semester och ett fantastiskt sommaräventyr!

Har du en liten hund som kanske inte orkar gå på riktigt långa vandringar kan det vara en bra idé att komplettera utrustningen med en hundryggsäck för vandring. Då kan den mindre hunden ändå följa med, och i perioder sitta bekvämt och vila.