Det är oftast helt okomplicerat att resa med sin hund på tåg. Ibland åker hunden gratis och ibland får man betala en avgift för sin fyrfota vän. Ska ni ut på en längre resa kan det vara bra att kontrollera med personalen var tåget gör längre stopp så att hunden hinner ut och rasta. Olika bolag har olika regler så kolla för säkerhets skull resevillkoren innan du bokar så kommer inga överraskningar.

SJ
På SJs dagtåg får man resa med två hundar utan extra kostnad. För större hundar eller om hunden ska ha en egen sittplats tillkommer en avgift motsvarande ungdomsbiljett. Vill man däremot resa på natten får man sova sittande eftersom man inte får ha hund i någon av liggvagnarna. Ledarhundar går under speciella regler.

SL
Hundar får medföras i både tåg och buss. De måste vara kopplade eller förvaras i bur. Högst två kopplade hundar per passagerare får tas ombord. Tågen har speciella vagnar avsedda för djur och på bussar är det lämpligt att hundägare åker längst bak.

Veolia Transport
Hundar får resa i djurkupé. Observera att dessa inte finns varje avgång. Kontrollera om djur är välkomna på den sträcka du tänkt resa innan du bokar.

Arlanda Express
Mindre hundar får transporteras i läckagesäker bur. Ledarhundar undantas reglerna.

Kustpilen
Trafikeras av Kalmar Läns Trafik och ÖstgötaTrafiken. Små hundar som åker i korg reser gratis medan stora hundar måste betala avgift för att få resa.

Krösatågen
Det går bra att ta med sig hunden ombord på Krösatågen. Man kommer dock eventuellt bli anvisad en plats av en tågvärd. Detta pga av hänsyn till allergiker.

Tåg i Bergslagen
Hundar reser kostnadsfritt på speciellt anvisade platser. Två hundar reser kostnadsfritt.

Tågkompaniet
Man får ha med sig högst två hundar avgiftsfritt. Stor hund förvaras på golvet på anvisad plats i sittvagn.

Skånetrafiken
Hundar är välkomna om de sitter på en för pälsdjur anvisad plats. Vid resa över Öresund får mindre husdjur som transporteras i lämplig bur/ väska medtagas kostnadsfritt. För större hundar betalas en avgift. Högst en betalande hund per betalande passagerare får medföras.

Västtrafik
Hundar får resa i för hund avsedd vagn. Endast en hund per vagn. Undantag görs om passageraren har två hundar med sig. Hunden ska hållas kopplad och får ej sitta i sätet. Observera att i vissa fall råder hundförbud.

X-trafik
Två hundar får åka utan extra kostnad.

Inlandsbanan
Hundar får färdas på golvet på anvisad plats mot avgift.