De flesta hundar vill vara med sin familj oavsett aktivitet. Många hundar sadlar om när sommaren kommer och blir skeppshundar. Det brukar inte vara besvärligt alls att ha med sin hund på båten om man förbereder sig . Viktigast för alla är ju förstås att hunden inte har benägenhet för sjösjuka. Veterinären kan skriva ut sjösjukepiller åt hunden. Mår din hund trots allt dåligt ombord är det kanske dock lämpligast att den får stanna i land.

Flytväst
Hunden ska ha en egen flytväst när den åker båt. Även om de flesta hundar är goda simmare kan de drabbas av panik om de skulle trilla i vattnet. Flytvästen ska vara anpassad efter hundens vikt. Tänk på att långhåriga hundar behöver några extra kilon flytförmåga. Flytvästen ger flythjälp så att hunden kan koncentrera sig på att simma. En bra flytväst har snabbspännen, lyfthandtag på ryggen, kraftiga band och en ring för anslutning av koppel.

Trivsel ombord och i land
Aktivera hunden ordentligt då ni är i land så blir vistelsen ombord harmonisk. Se till att hunden får göra sina behov innan ni reser vidare. Ett tips är att lära hunden var på båten den kan få kissa under färd. Det är inte alltid det går att komma i land just när det är panik. Låt hunden få en egen skuggig och dragfri plats ombord på båten. Låt den alltid ha tillgång till friskt kranvatten. Respektera landstigningsförbud, rastningsförbud och koppeltvång så bidrar vi alla till att få behålla lättillgängliga miljöer för oss och våra kära hundar.

Lär din hund att gå ombord på kommando
Det är praktiskt att lära hunden att gå ombord och i land på kommando. Då undviker man att den rätt vad det är skuttar från båten till brygga eller annan intilliggande båt. Lägg en matta på däck innan hunden skuttar ombord så minskar risken att den halkar.

Säkerhet ombord och i land
• Hunden ska bära flytväst på båten
• Bind inte hunden i vanligt halsband och koppel om den skulle få för sig att hoppa överbord. Otäcka olyckor har inträffat då hundar blivit hängande i kopplet
• Var noga med friskt vatten och ventilation så att din hund inte drabbas av värmeslag • Blir hunden ormbiten – kontakta veterinär
• Glöm inte fästingplockaren när ni rör er i fästingrika marker
• Undvik algrika vatten. Giftalger kan vara mycket farliga för hundar
• Dricker hunden mycket saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning