1. Speciellt pass för sällskapsdjur
2. Id-märkning
3. Rabiesvaccination inkl. dokumenterat blodprov med godkänd mängd antikroppar mot rabies
4. Anmälan till tullen vid gränspassage

Avmaskning
Avmaskning krävs när man reser hem från samtliga länder utom Finland och Åland. Mellan 1-10 dagar innan hemresan kontaktar man utländsk veterinär för att få hunden avmaskad mot dvärgbandmask. Preparat som innehåller prazikvantel eller epsiprantel är godkända för behandling av hund och katt för införsel i Sverige.

Avmaskningsmedel godkända för införsel av hund i Sverige

Hur går jag tillväga?
Det är viktigt att vara ute i god tid. Hela processen från vaccination till färdigt provsvar och dokumentation i passet tar i bästa fall mellan 4-5 månader. Visar det sig att skyddet mot rabies inte är tillräckligt måste ny vaccination och nya blodprov göras.

1. Kontakta veterinär för ID-märkning av hunden. Hunden ID-märks med tatuering eller elektroniskt chip. Från och med 3 juli 2011 kommer det bara att vara tillåtet med elektroniskt chip. Svenska Tullverket har mikrochipsläsare av följande märken: DataMars, Handyreader och ISO MAX. De läser de flesta på marknaden förekommande mikrochipsen.

2. Efter att hunden ID-märkts är det dags att rabiesvaccinera den. Observera att hunden måste vara över 3 månader gammal för att vaccinationen ska gälla vid resa. Det finns olika vaccin mot rabies. De vanligaste är Rabisin med en giltighetstid på 1 år och 45 dagar och Nobivac Rabies med en giltighetstid på 3 år.

3. 120 dagar efter den senaste vaccinationen tas ett blodprov för att kontrollera antikropparna. Detta skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala.

4. Hos veterinären köper man sedan ett pass för sällskapsdjur. I passet finns plats för veterinärens notering av utförda vaccinationer och behandlingar.

Godkända rabiesvacciner

Glöm inte att återvaccinera under kommande år! För att få fortsatt rabiesskydd krävs att djuret återvaccineras under kommande år. Olika vaccin har olika giltighetstid. Rabisin 1 år och 45 dagars giltighetstid, och Nobivac Rabies har 3 års giltighetstid. Observera att godkänd giltighetstid kan variera från land till land. Den giltighetstid som står noterad i passet är den tid som gäller.

Hundar yngre än 3 månader
Speciella regler gäller för införsel av hundar som är yngre än 3 månader. Kontakta jordbruksverket för utförligare information. www.sjv.se

Hund som reser ensam
Reser hund utan ledsagare gäller speciella regler. Kontakta Jordbruksverket för information. www.sjv.se

EU-länder
Belgien, Bulgarien, Cypern (grekcypriotiska delen), Danmark (inkl. Grönland och Färöarna), Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike (inkl. Franska Guyana, Guadeloupe, Korsika, Martinique och Réunion), Grekland, Gibraltar, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal (inkl. Azorerna och Madeira), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inkl. fastlandet, Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla), Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Länder med EU-villkor
Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten.