Ibland kan det vara bra eller till och med helt nödvändigt att ha med sig en egen mikrochipläsare för att kunna dokumentera att ens hund verkligen är den hund man har i sina papper. Det finns olika märken i olika prisklasser på marknaden men det viktigaste är att den faktiskt klarar att läsa av det mikrochip ljust din hund är chippad med.

Iso Minimax Chipläsare
MiniMax avläsare har ett läsavstånd på 5-10cm och kan läsa alla ISO-godkända mikrochip. Den finns bland annat hos Anicare.se för 2695 kr.

Chipavläsare Mini Max II
Mini Max II avläsare har även den ett läsavstånd på 5-10 cm och kan läsa alla 15-siffriga ISO-godkända mikrochip. Den är speciellt designad för veterinärer, uppfödar, kennel- och djurhemspersonal. Den är liten, lätt och smidig och drivs av ett 9-volts batteri. När chippet lästs av ger läsaren ifrån sig ett ljud och chipnumret visas på LCD-skärmen. Läsaren klarar upp till 3000 läsningar innan batteriet behöver bytas. Mini Max två fungerar bra i temperaturer mellan 0°C till +50°C. Det går att förvara den i temperaturer mellan - 25°C till +60°C. Läsaren finns bland annat att köpa hos Bromma Zoomarknad för 2395 kr och hos Svenska Kennelklubben för 2438 kr (1950 kr för medlemmar).
Svenska Kennelklubben har bra priser för medlemmar
Svenska Kennelklubben SKK har förutom Mini Max II även den större läsaren Datamars Reader I-Max och en mindre variant av chipläsare som heter Scandivet Galaxy Easy Scan. Som medlem har man bra rabatter på samtliga läsare för mikrochip.
Hyra mikrochipläsare
Som privatperson har man inte alltid samma behov av en chipläsare som personer inom hundnäringen eller dem som är frekventa besökare av tävlingar och utställningar utomlands. Om man trots allt reser med sin hund och vill känna sig trygg med att alltid kunna styrka att det är rätt hund man har med sig, kan man hyra mikrochipläsare om man inte vill köpa en. Priset på hyran varierar och även hur många dagar man får hyra den. Företaget Lyckliga Hundar i Stockholm hyr till exempel ut läsare för 100 kr/dag.