Hund på tåg i Europa

  Europa är hundvänligt. Man är oftast välkommen med sin hund överallt. Respektera dock kravet på munkorg om detta finns. Tänk på att sydeuropéerna inte är förskonade från sjukdomen rabies så som vi är här i Sverige. Visar man hänsyn blir man bemött med densamma.


  Bosnien-Hertzegovina
  Trafikeras av ZFBH (Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine) och ZRS (Željeznice Republike Srpske). Hos ZFBH är hundar tillåtna ombord om de inte stör andra passagerare med ljud eller lukt. Hundar skall hållas kopplade eller bära munkorg för att andra passagerare ska känna sig trygga. Små hundar måste resa i bur låda eller korg. Hundar betalar en avgift för att få resa.
  ZFBHs information om att resa med hund


  Statliga järnvägen i Bulgarien
  Förutsatt att hundarna inte stör andra passagerare får små hundar transporteras i läckagesäkra burar i ägarens knä. Hundar är inte tillåtna i sovvagnarna. Stora jakthundar och servicehundar reser i den sista vagnen mot en avgift motsvarande halv 2:a klassbiljett. Hunen måste bära munkorg samt inneha aktuellt veteinärintyg.
  Information om att resa med hund på tåg i Bulgarien


  Statliga järnvägen i Finland
  Hundar är tillåtna på såväl dagtåg som nattåg. Hundplatser är markerade såväl på utsidan av vagnen som inne i tåget. Det finns ingen begränsning på antalet hundar men en avgift tas ut per hund. Hundar tillåts i sovkupé om man bokar hela kupén åt sig och sin hund.
  Hunden ska vara rumsren och vaccinerad. Hundens ägare ska själv ta med vatten och vattenskål till hunden. Då hunden vistas på golvet i tågen bör man även ta med något som hunden kan ligga på.

  På Rysslandstågen kan man ha med dig hundar och katter. En passagerare får ta med sig högst två djur. Medtagande av övriga djur är förbjudet.

  När du beger dig iväg med din katt eller hund, ska du ta reda på vilka tull- och veterinärmedicinska bestämmelser som gäller.

  Sibelius-tåget mellan Helsingfors och S:t Petersburg reser du med ditt sällskapsdjur i en kupé för sällskapsdjur. Ditt djur ska ha en egen biljett, som kostar hälften av en 2 klass vuxenbiljett. Sällskapsdjuren åker alltid i 2 klass.

  I de ryska Repin- och Tolstoi-tågen kan man endast resa i sovvagn tillsammans med sitt djur.

  I Repin-tåget mellan Helsingfors och S:t Petersburg är sällskapsdjur tillåtna i 2-personers sovkupé i 1 klass, i 4-personers sovkupé och i 2 klass. Inga sällskapsdjur får medtas i tågets 2 klass sittvagnar.
  Information om att resa med hund på tåg i Finland


  Italien
  På nationella tåg får man ta med sig en liten hund som reser i bur med måtten 70x30x50cm. På expresstågen eller Intercity nattåg får hundar oavsett storlek resa i såväl första som andraklass. Hundar måste hållas kopplade och bära munkorg. Hunden betalar halv andraklassbiljett för sin resa.
  På ES* City, ES*, ES* Fast, AV, AV Snabbtåg får endast hundar i bur medföras.
  På regionala tåg får hundar av alla storlekar resa med. Dock ej under rusningstid mellan kl. 07.00-09.00 under vardagar.
  Information om att resa med hund på tåg i Italien


  Kroatien
  Information om att resa med hund på tåg i Kroatien


  Lettland
  Det är tillåtet att ha med sig 2 hundar per passagerare. Hundar är hänvisade till speciella kupéer med hårda säten. Passagerare med hund får betala för hel kupé.
  Information om att resa med hund på tåg i Lettland


  Litauen
  Två stora hundar per person får resa med. Små hundar reser i bur. Samtliga hundar ska ha veterinärintyg på att de är friska.
  Information om att resa med hund på tåg i Litauen


  Luxemburg
  Information om att resa med hund på tåg i Luxemburg


  Nederländerna
  NS Små hundar reser som handbagage i bur eller liknande.
  Information om att resa med hund på tåg i Nederländerna


  Statliga järnvägen i Norge
  Hundar betalar sina biljetter efter mankhöjd. På lokaltågen reser hundar på barnbiljett oavsett mankhöjd. På längre resor måste man reservera en hundplats. Hunden måste hållas kopplad under tågresan. Observera att hundar inte är välkomna på NSB SOVE, NSB KOMFORT, NSB MENY Kafé, handikappkupé eller i barnkupéer.
  Information om att resa med hund på tåg i Norge


  Statliga järnvägen i Polen
  Information om att resa med hund på tåg i Polen


  Statliga järnvägen i Portugal
  Hundar under 5 kg reser gratis medan större hundar reser till priset av en halv platsbiljett. Hunden får inte störa andra passagerare och naturligtvis inte sitta i sätet. Även i Portugal råder krav på koppel och munkorg när man ska resa med hund.
  Information om att resa med hund på tåg i Portugal


  Ryssland
  Information om att resa med hund på tåg i Ryssland


  Schweiz
  Hundar av alla storlekar är välkomna ombord på tågen mot avgift. Små hundar reser gratis om de förvaras i en liten korg eller bur.
  Information om att resa med hund på tåg i Schweiz


  Statliga järnvägen i Serbien
  Hundar med en mankhöjd under 30 cm reser gratis. Större hundar reser till en kostnad av en halv andraklassbiljett. Alla hundar oavsett storlek måste bära munkorg. I sovvagn måste man boka hela kupén för sig själv.
  Information om att resa med hund på tåg i Serbien


  Statliga järnvägen i Spanien
  Information om att resa med hund på tåg i Spanien


  Tjeckien
  Information om att resa med hund på tåg i Tjeckien


  Tyskland
  Information om att resa med hund på tåg i Tyskland


  Ungern
  Information om att resa med hund på tåg i Ungern


  Österrike
  Information om att resa med hund på tåg i Österrike

  Recent Articles Recent Articles

  Senaste forumposter Senaste forumposter

  Senaste blogginlägg Senaste blogginläggHundfoder | Skaffa hund | Allt inom hund | Färskfoder | Vom og Hundemat | Laserbehandling Hund | Hundpensionat Enköping